Selasa, 1 September 2015

7 KHASIAT BAWANG PUTIH YANG ANDA PERLU TAHU

BAWANG PUTIH TINGKATKAN SISTEM IMUNISASI BADAN

Bawang putih telah digunakan sejak beribu tahun dulu, samaada digunakan dalam perubatan, mahupun masakan dirumah. Kebanyakan resepi masakan menggunakan bawang putih. Ia mempunyai daun dan bebawang yang berada didalam Tanah yang cetek.

Tumbuhan ini dipercayai berasal dari tengah pergunungan Asia Tajikstan, Turkmenia, Uzbekistan, Utara Iran, Afganistan dan Pakistan. Walaubagaimanapun penanamannya secara komersial mendapat penekanan di China dan Korea.


Antara kebaikan ataupun khasiat bawang putih yang diketahui adalah:

#1 : KURANGKAN RISIKO ANGIN AHMAR
Bawang putih mampu menghasilkan oksida nitric di bahagian dinding saluran darah. Ia membantu untuk mengembangkan dan mengawal tekanan darah dengan baik dan seterusnya mengelakkan risiko dari terkena penyakit darah tinggi dan angina ahmar.

#2 : ELAK KANSER
Bawang putih kaya dengan bahan antioksida seperti selenium. Ini membolehkan ia mampu mengurangkan radikal dalam darah dan menjadi agen pengelak kanser. Jadi, pengamalan bawang putih dalam diet harian sangat digalakkan.

#3: AGEN ANTI BAKTERIA DAN ANTI VIRUS
Allicin yang terkandung didalamnya bertindak sebagai antivirus dan antibakteria. Malah mampu memusnahkan beberapa jenis mikro bakteria. Sangat sesuai untuk mengatasi masalah jangkitan pada perut, influenza dan lain-lain.

#4 : MENINGKATKAN SISTEM IMUNISASI
Dengan mengamalkan 2-3 ulas sehari mampu meningkatkan aktiviti sel darah putih dan melawan jangkitan dan  tumor.

#5 : ANTI INFLAMASI
Sejenis bahan anti-inflamasi yang terkandung didalamnya sangat membantu dalam masalah asthma, inflamasi arthritis di bahagian sendi seperti reumatik atau osteoarthritis. (Anda mempunyai masalah sendi dan tulang, klik sini untuk penyelesaiannya. Kesan seawal 5 hari! >>Sendi & Tulang<<)

Pada masa yang sama, ia juga berfungsi untuk merembeskan gastrik asid di bahagian lapisan perut sekaligus mempercepatkan proses pencernaan di saluran makanan.

#6 : MERENDAHKAN TAHAP KOLESTEROL
Kandungan di-sulphide yang terkandung dalam bawang putih membantu kurangkan tahap kolesterol dalam salur darah seterusnya mengurangkan risiko terkena penyakit jantung.
(Masalah kolesterol ? Atasinya dengan ini >>HAPUS KOLESTEROL<<)#7 : MENGURANGKAN ANGIN DALAM BADAN
Rasanya yang ini semua orang tahu kan!! Cara yang mudah jika tiba-tiba perut kembung dan rasa dimasuki angin. Hanya ambil 2 ulas bawang putih, bakar, buang kulitnya dan makan!! Dipercayai angina yang berkumpul di perutakan berkurangan dan memberi kelegaan...
JagaKesihatan.Com

Sumber : Mingguan Wanita BIL : 1655


Bolehkah anda mengamalkan bawang putih dengan memakannya begitu sahaja? Mampu anda menahan rasa dan baunya? Usah risau, Jaga Kesihatan.Com ada penyelesaiannya. Dengan Garlic, Formulasi istimewa dari Shaklee memberikan anda cara mudah untuk menjaga kesihatan disamping memberi kesan yang baik secara semulajadi.
Nak amalkan bawang putih dengan mudah.? Amalkan saja Garlic Complex dari Shaklee ini. Boleh hubungi saya untuk dapatkan Garlic Complex anda hari ini!

SMS | WASSUP
Ayu
019-4110544

========================================================================
ARTIKEL YANG MUNGKIN ANDA MINATI:

ANAK MEMILIH MAKAN?
BADAN KURUS KERING
MACAM TAK CUKUP ZAT?
BACA TIPS ATASINYA DISINI


BATUK & SELSEMA TAK HILANG2?
DAPATKAN PETUANYA DISINI
DAPATKAN SOLUSI
ANAK TERLAMPAU KURUS
& SERING SAKIT
 ANDA SEDANG HAMIL?
PASTIKAN ANDA BACA INFO INI


MALAS BERSENAM?
TETAPI BADAN BANYAK LEMAK?
DISINI ADA TIPSNYA


BACA SEKIRANYA
ANDA RASA OMEGA GUARD
TIDAK PERLU DALAM DIET ANDA!
KULIT ANDA BERSISIK DAN
KUSAM? KERING BERJERAWAT?
USAH RISAU DISINI ADA TIPS
MENGATASINYAMENGAPA PRODUK MAKANAN
KESIHATAN TUMBUH BAGAI
CENDAWAN LEPAS HUJAN?
KERANA PENGELUAR TAHU
ANDA MEMANG MEMERLUKANNYA
KLIK SINI UNTUK KETAHUI LEBIH
LANJUTCatat Ulasan