Isnin, 8 Jun 2015

BAHAYA KLORIN DAN PENCEMARAN AIR



Assalamualaikum dan salam sejahtera semua..
Alhamdulillah hari ni, masih diberi kesempatan bersiaran di blog ni...

Sebelum tu, cuba check, bekalan air kat rumah tu cukup bersih tak. Bersih kat sini maksudnya perlulah bebas klorin dan benda-bendasing dari paip rumah kia tu. Bukan apa, penting sebenarnya bekalan air bersih ni. Walaupun kadang-kadang kita nampak air tu bersih, cuba bezakan dengan air yang dah ditapis walaupun air tu dah dimasak.

Sangat ketara!! Kenapa saya kata sangat ketara? Sebab anak saya yang berumur 6 tahun pun tahu membezakan. Sebelum ni, saya hanya beli air tapis dari luar, ala yang masukkan syiling tu, sebotol dalam RM2.00 lebih. Sekali tu, bekalan air tu habis, jadi saya masakkan air yang terus dari paip. Anak saya siap komplen.. katanya lain rasanya air hari tu.

Sebenarnya, air yang bersih sangat penting untuk tubuh kita. Bukan saja pada bayi dan kanak-kanak, juga pada orang dewasa. Air paip dirumah kita sebenarnya tercemar dengan klorin dan juga karat yang kita tidak nampak walaupun nampak bersih.

Bahaya Klorin kepada tubuh manusia:
Menjadi toksid kepada tubuh manusia jika terhidu
Menghakis tisu manusia
Amat merbahaya dan boleh membentuk hazard kimia sekiranya bertindak dengan acetylene, ether, gas ammonia dan hydrogen

Bahaya Karat kepada tubuh manusia
Proses karatan berlaku apabila air melalui saluran paip besi. Mungkin dengan mata kasar karat ini tidak kelihatan, namun jika anda ada memasang penapis air di rumah anda akan lihat betapa cepatnya penapis menjadi kotor (warna karat). Setiap hari kita minum air yang berkarat. Air paip tidak sekadar mengandungi bahan-bahan di atas, tetapi terlalu banyak bahan tercemar terkandung di dalam air dan berpuluh-puluh jenis racun seperti Arsenik, Ubat gegat, Plumbum, Raksa dan banyak lagi keladak daripada baja, racun serangga, racun rumpai dan bahan buangan industri

Pendek kata air paip kita mengandungi pelbagai bahan yang bahaya yang mampu meracuni manusia secara senyap.



Banyak lagi kesan-kesan keatas tubuh badan kita jika meminum air yang kotor @ berklorin ni.
Boleh lawati link ini untuk lebih maklumat tentang risiko meminum air yang tercemar
http://water.epa.gov/drink/contaminants/index.cfm

Air yang terbaik untuk diminum adalah air yang 8.0 - 9 iaitu air zam-zam. Air yang baik untuk diminum adalah air yang berakali tinggi seperti air zam-zam.


Julat bacaan di antara asid dan alkali (dalam unit pH) adalah di antara 0 hingga 14
pH 0 - 6.9 = asid (semakin menghampiri sifar, semakin kuat keasidannya)
pH 7 = neutral (pertengahan, iaitu tidak bersifat asid mahupun alkali)
pH 7.1 - 14 = alkali (semakin menghampiri 14 semakin kuat kealkaliannya)
Tapi, nak dapatkan bekalan air zam-zam bukanlah murah dan risau juga jika terbeli air zam-zam tiruan.

Untuk mendapatkan sumber air yang benar-benar bersih juga bukanlah murah. Nak beli air dari mesin, satu botol, RM2.00. Kalau 5 botol dah RM10. Kalau satu minggu RM10, sebulan RM40! Satu tahun, RM480!! Nak bayar bil air beserta GST lagi??!!  Saya faham kerana saya pernah melaluinya.

Itu kalau membeli air tapis. Bagaimana pula kita beli je penapis air yang dah banyak kat pasaran tu, boleh pilih-pilih aje. Kalau saya, saya rasa kurang berbaloi kerana saya kerap balik ke rumah mertua dan kampung. Biasanya kos penapis air ni beribu2. Perlukan pemasangan yang kompleks dan perlu diservis mengikut period time nya yang tersendiri. Servis bukan free ye..Takkan nak pasang kat setiap rumah yang kita pegi... ?? demi nak dapatkan air bersih ye tak?? .Hm.. makin banyak lah belanjanya.

Alhamdulillah, saya dapat penyelesaiannya. setelah bertanya kepada beberapa orang yang telah mencuba sendiri. Get Clean® Water Pitcher dapat membantu. Dengan kos yang rendah daripada penapis-penapis lain, ianya juga menjimatkan serta bekalan airnya dituras dengan cara semulajadi dan mesra alam.
 


Saya kongsi sedikit hasil eksperimen. Seperti yang diketahui, semakin biru air, semakin alkali air.
 dan semakin alkali air, semakin baik/sihat air itu!

Air zam-zam pH level adalah 8.0
Air tapisan dari Water Pitcher Shaklee 7.5
Saya overclaimed?
Saya cuma mahu sahabat2 saya sihat dan hidup sejahtera..
Saya bukanlah pengedar Shaklee yang menjual utk keuntungan semata-mata..
Health is wealth!!








Jemput lihat video ini, lihat warna air dari get clean water pitcher shaklee.




Jemput lihat video ini, lihat bagaimana mudahnya menggunakan penapis air ni. boleh dibawa kemana-mana juga.





Get Clean Water adalah revolusi baru penapisan water-filtration pitcher disahkan oleh persatuan kualiti air ( WQA ). Ia mampu menggurangkan sehingga 99% plumbum serta berpuluh-puluh bahan pencemar lain yang boleh hadir dalam air anda. Sudah tentu ia berbahaya pada status kesihatan anda.

Mampu menapis 303 liter air (80 gelen) dari setiap turasan. 2x ganda lebih banyak berbanding jenama lain.

Penuras berbentuk Jag air dengan blok karbo isian semula yang pertama. Penuras yang dibuat dari arang tempurung kelapa yang lasak dan mesra alam sekitar.
Masih ramai yang minum air tak ditapis.
Minum air yang kaya dengan logam berat.

Kenapa?
1) Harga penapis yang beribu-ribu
2) Kos penyelengaraan mahal
3) Penapis perlukan sumber elektrik. Bil sedia ada pun dah tak larat nak bayar, tambah pulak dengan kos pemasangan penapis air yang 24 jam ON.

Ramai pula yang mengambil alternatif membeli air mineral seperti yang saya kongsikan diatas tadi demi mendapatkan air bersih.
Namun kos belian air mineral bukannya murah. Contoh lain,
Sehari 6 botol air mineral 500ml = 1 liter air.
Sehari minum sekurang-kurangnya 3 liter air.
6 botol = rm6

Berapa anda jimat jika anda bandungkan dengan membeli air mineral?

1 filter mampu menuras 303 liter air
303 liter air mineral = RM606
Itu jika seorang, jika sekeluarga???

Tahukan anda botol air mineral perlukan kos untuk dilupuskan?
Dan tahukah anda hanya 34% dari botol-botol itu benar-benar dilupuskan dan selebihnya menjadi sampah tidak diurus?

Shaklee memandang serius isu ini. Oleh itu Get Clean Water Pitcher dihasilkan.
Jug pintar ini boleh menapis air untuk sumber air bersih di mana-mana sahaja anda berada. Ia ringan dan mudah dibawa.

Dan yang pasti, ia bukan sahaja mampu menapis puluhan jenis logam berat dan meyediakan air yang pH beralkali . Ya betul ! Air bertukar ke pH ALKALI selepas ditapis. Anda boleh uji.
Dengan set penapis air yang harga kurang RM500 ini, anda bukan sahaja menjadapt 1 set Jug penapis air pintar, tapi anda juga mendapat 3 penapis gantian PERCUMA

Nak beli Water Pitcher?? Harga pun tak sampai beribu-ribu macam penapis air yang lain.. Bonusnya, boleh bawa ke mana-mana.. Tak payah beli mineral water..

Item yang anda akan dapat dalam Starter Pack Water Pitcher ini:
1x Jug (Pitcher)
1x Housing Kit
PERCUMA : 1x Refill Filter (3 batang)
 
 Harga : Hanya RM470
              Free Pos, GST saya bayarkan.

Hubungi saya ditalian

Ayu
019-411 0544

Pastikan anda dapat FREE GIFT special dari saya dengan seiap pembelian starter Get Clean® Water Pitcher ini.

Nak dapatkan lebih penjimatan? Cepat-cepat wassup saya ye.








Catat Ulasan